Bomoh Indonesia Paling Popular

Bomoh Indonesia

Bomoh Indonesia
Bomoh Indonesia

SupranaturalNusantara.com – Bercakap tentang ramalan yang belum berlaku tetapi telah diramalkan sentiasa menarik untuk didengari. Hampir semua media massa selalu menyampaikan ramalan, baik ramalan peristiwa yang akan terjadi maupun ramalan nasib seseorang. Setiap nubuatan mesti mempunyai seseorang yang meramal dan mereka yang meramal biasanya dipanggil Bomoh Indonesia.

 

Di Indonesia sendiri, terdapat banyak ahli Bomoh, kerana kehadiran mereka sudah biasa dan biasanya dicari untuk kepentingan peribadi atau umum. Tetapi dalam banyak-banyak Bomoh, inilah Bomoh yang paling popular di Indonesia.

 

1. Ki Joko Bodo Bomoh Indonesia

Bomoh Indonesia yang dikenali berambut panjang ini mempunyai nama sebenarnya Agus Yulinato yang dilahirkan di Singaraja – Bali pada tahun 1964. Selain dikenali sebagai Bomoh popular di Indonesia, Ki Joko Bodo juga terkenal hingga ke Asia, dibuktikan oleh beberapa orang. pesakitnya yang datang dari negara Asia lain.

 

Ki Joko Bodo juga sering diajak meneroka politik dan hiburan tanah air, justeru beliau sering muncul di kaca TV. Selain ketrampilannya, Ki Joko Bodo juga memukau orang dengan kediamannya yang bernama Istana Wong Sinting. Tempat ni dalam kawasan lubang buaya. Terdapat sesuatu yang unik tentang pertapaannya, iaitu pintu gerbang mirip dengan kuil dengan kawasan tanah 2000 meter, dikelilingi oleh dinding tinggi 1 meter yang dicat dengan batu bata merah.

 

Ilmu Ki Joko Bodo yang terkenal ialah ilmu gendam yang diyakini mampu menyembuhkan pelbagai penyakit dan boleh digunakan sebagai alat perhubungan dengan makhluk haiwan yang diwajibkan membantu pesakit untuk mempercepatkan proses mencapai tuah pangkat, kedudukan dan jodoh.

 

2. Ki Kusumo Bomoh Indonesia

Siapa tidak kenal Bomoh paling popular di Indonesia iaitu Ki Kusumo. Lelaki yang sentiasa dinanti-nantikan oleh masyarakat Indonesia pada pergantian tahun dan bekerja sebagai pelakon sememangnya diketahui mempunyai kebolehan melihat masa depan.

 

Untuk menjaga ilmu batin, Ki Kusumo harus menjalani beberapa ibadah seperti puasa mutih, puasa setiap kelahiran weton, puasa ngebleng dan patigeni.

 

Ki Kusumo juga mempunyai rumah di Bekasi, Jawa Barat. Di tempat ini dia sering menerima pesakit yang mempunyai pelbagai masalah fizikal atau penyakit yang berkaitan dengan dunia magis. Namun, dia tidak pernah menerima pesakit untuk faedah sihir, walaupun dia sebenarnya tahu ilmu sihir.

 

3. Ki Gendeng Pamungkas

Bagi orang yang menyukai alam ghaib, nama Ki Gendeng Pamungkas pasti sudah cukup familiar. Bomoh Indonesia ini sering membuat kenyataan kontroversi. Salah satunya ialah menentang kedatangan Presiden Amerika Syarikat Geoges W. Bush secara terbuka dan mengancam untuk membunuhnya. Bagaimanapun, Ki Gendeng Pamungkas mengakui gagal menghalangnya.

 

Bagaimanapun, Ki Gendeng Pamungkas meninggal dunia pada 6 Jun 2020, meninggal dunia selepas menjalani rawatan rapi di Unit Rawatan Rapi Hospital Mulia, kota Bogor, Jawa Barat selama tiga hari.

 

4. Mama Lauren Bomoh Indonesia

Mama Lauren adalah salah seorang Bomoh paling popular di Indonesia, kebolehan berwawasannya telah diiktiraf. Nama Mama Lauren dikenali berkat salah satu penglihatannya yang sebenarnya berlaku.

 

Bencana gempa bumi yang disusuli tsunami di Aceh pada 26 Disember 2004 telah pun diramalkan pada awal tahun. Berkat kebolehannya, Mama Lauren turut diminta meramalkan apakah peristiwa yang akan berlaku dalam Industri Hiburan Indonesia. Antara perkara yang sebenarnya berlaku ialah penceraian Anang Hermansyah dan Krisdayanti.

 

Pemilik nama sebenarnya Laurentia Pasaribu itu turut meramalkan penggantian 2009 dan 2014, di mana pada pilihan raya presiden 2009 Mama Laurent meramalkan presiden yang akan menang adalah yang berpengalaman. Manakala pada 2014, beliau meramalkan orang yang bakal menggantikan SBY adalah seorang yang tidak dikenali umum.

 

Namun malangnya Mama Lauren terpaksa kembali ke pangkuan Yang Maha Esa akibat penyakit paru-paru dan masalah jantung pada 17 Mei 2010 yang lalu.

 

5. Mbah Mijan Bomoh Indonesia

Nama tukang tilik yang seorang ini boleh saja puan, tetapi tukang tilik ini bukanlah nenek, tetapi seorang tokoh yang masih agak muda. Nama sebenarnya Cik Mijan ialah Samijan, nama ini diberikan oleh datuknya. Sama seperti ahli Bomoh Indonesia lain, Mbah Mijan mempunyai deria keenam sejak kecil.

 

Dengan deria keenam yang ada padanya, Mbah Mijan boleh berkomunikasi dengan mana-mana makhluk. Sejak kecil, Mbah Mijan mempunyai ilmu tasawuf dan perubatan dan dia juga sering membantu datuknya menyembuhkan pesakit.

 

Pada tahun 2017 sebagai profesor di pertapaan Qolbu Chili, beliau telah dijemput ke Brunei Darussalam sebagai doktor, sehingga beliau dianggap sebagai psikik termuda di Indonesia. Nama Mbah Mijan semakin dikenali umum selepas dia sering meramalkan sejumlah selebriti.

 

6. Mbak You

Euis Juwariyah Johana atau dikenali sebagai Mbak You ialah seorang Bomoh dari Indonesia. Mbak You mempunyai seorang bapa yang merupakan seorang tentera dan berpindah dari satu tempat ke satu tempat. Sejak kecil, Mbak You dibimbing oleh datuknya yang merupakan guru kerohanian untuk memupuk kebatinan.

Terdapat beberapa ramalan Mbak You yang didakwa menjadi kenyataan iaitu pelbagai bencana alam akan berlaku, bencana alam yang berlaku dikaitkan dengan banjir dan tanah runtuh di NTT. Kemalangan pengangkutan awam yang dahsyat pada tahun 2021 juga terbukti, banyak yang dikaitkan dengan nahas Sriwijaya Air SJ182 pada 9 Januari 2021.

Mbak You juga ada menyebut bahawa dia akan mati kerana sakit. Malah dalam mimpinya, Mbak You melihat dirinya berbaring di atas kain jarik dan berdoa. Mbak You meninggal dunia pada 1 Julai 2021, di Hospital Premier Bintaro, Tangerang Selatan, Banten.

 

7. Permadi Bomoh Indonesia

Bomoh popular dan sangat dihormati di Indonesia ini sering meramalkan perkara yang hebat walaupun akhirnya menjadi kontroversi. Permadi seorang yang sangat unik, dia sentiasa memakai pakaian hitam di mana-mana, malah apabila dia seorang tuhan dia juga memakai pakaian hitam.

Salah satu ramalannya yang paling kontroversi ialah beliau berkata pada 2016 akan ada kesatria pingit yang akan menggantikan kepimpinan Jokowi. Ramalan ini dianggap meleset oleh segelintir pihak tetapi ada juga yang mempercayainya terutama menjelang pilihan raya, namun akhirnya ramalan itu tidak terbukti.

 

8. Roy Kiyoshi Bomoh Indonesia

Seterusnya ialah Roy Kiyoshi yang dikenali sebagai Bomoh paling popular di Indonesia. Namanya semakin dikenali umum selepas muncul dalam program Karma di ANTV dan program baharunya iaitu menusuk mata sanubari.

 

Keajaiban Roy Kiyoshi ialah meramal dan melepaskan objek ajaib yang digunakan oleh orang lain melalui bantuan Dewi Kwan Im. Roy Kiyoshi juga terkenal mempunyai pelbagai koleksi anak patung menyeramkan yang dikatakan dipenuhi dengan pelbagai roh roh.

 

9. Suhu Naga

Suhu Naga adalah Bomoh Indonesia yang sering meramalkan tentang masa depan. Nama suhu ialah sebutan komuniti untuk orang yang lebih tua atau dihormati. Naga terkenal dengan wawasannya tentang zodiak.

 

Pendedahannya yang paling terkenal adalah mengenai Ahok, di mana Suhu berkata selepas menghirup udara segar dan keluar dari penjara, karier politik Ahok tidak malap, ia menjadi lebih cemerlang. Suhu Naga meninggal dunia pada 1 November 2019 selepas mengalami serangan jantung.

 

10. Suhu Acai Bomoh Indonesia

Terakhir, terdapat Suhu Acai, Bomoh paling popular di Indonesia yang sering memakai pakaian hitam dan beret hitam. Rambutnya dibiarkan panjang, hitam dan lurus ke belakang. Suhu Acai dikenali sebagai perintis Tahun Baru Cina yang memperjuangkan Tahun Baru Imlek sebagai cuti kebangsaan. Beliau juga merupakan tokoh yang berpengaruh bagi masyarakat Cina di Indonesia. Bagaimanapun, dia meninggal dunia pada 22 Jun 2020 pada usia 60 tahun.

 

Begitulah deretan Bomoh paling popular di Indonesia. Mereka telah menyumbang dengan cara mereka sendiri. Percaya atau tidak ramalan mereka, itu pendapat masing-masing.

Google

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Paranormal Indonesia